Το νησί της Πάτμου

Ένας τόπος ευλογημένος με αξιοθαύμαστη φυσική ομορφιά και χαλαρωτική ατμόσφαιρα

Η Πάτμος είναι ένας ιδανικός προορισμός γαλήνης και ηρεμίας καθώς και ένας πνευματικός φάρος που προάγει το πολιτισμό στην άκρη του Αιγαίου.
Παγκοσμίως γνωστή ως ιερό νησί, η Πάτμος είναι ένας από τους σημαντικότερους θρησκευτικούς προορισμούς με έντονο πολιτισμικό χαρακτήρα, αφού ο Άγιος Ιωάννης ο Θεολόγος εμπνεύστηκε τη συγγραφή του ιερού Βιβλίου της Αποκάλυψης το 95 μ.Χ. Η Πάτμος ονομάζεται επίσης «Ιερουσαλήμ του Αιγαίου» ή «Νησί της Αποκάλυψης» και σύμφωνα με την αρχαία μυθολογία, οι κάτοικοι του νησιού ονόμασαν το νησί Λητώι ως απόδειξη της αφοσίωσης στη θεά Άρτεμη, κόρη της Λητούς.

Η Πάτμος βρίσκεται στο βορειότερο σύμπλεγμα των Δωδεκανήσων μεταξύ της Ικαρίας στα βόρεια και της Λέρου στα νότια. Το νησί φημίζεται για την απόλυτη χαλάρωση διακοπών αφού οι ταξιδιώτες εντυπωσιάζονται από τις απομονωμένες παραλίες, τα επιβλητικά τοπία και τα πολύχρωμα χωριά.

Η ιστορική Χώρα της Πάτμου, το Σπήλαιο της Αποκάλυψης και το Μοναστήρι του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου, που δεσπόζει σα στέμμα στην κορυφή του λόφου πάνω από τη Χώρα, είναι τα κύρια αξιοθέατα του νησιού που ανακηρύχθηκαν Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς από την UNESCO το 1999, επισφραγίζοντας τη σπουδαιότητα και την αναλλοίωτη ομορφιά του νησιού ανά τους αιώνες. Επιπλέον, πολλά ακόμη μοναστήρια είναι διάσπαρτα σε όλο το νησί, ενισχύοντας την αναμφισβήτητη ιερή ατμόσφαιρα της Πάτμου.

Η Χώρα είναι η πρωτεύουσα του νησιού και ένα από τα πιο γραφικά χωριά της Πάτμου που έχει κρατήσει μέχρι σήμερα τα αρχιτεκτονικά χαρακτηριστικά του μεσαιωνικού οικισμού με λιτές γραμμές, ασβεστωμένα σπίτια και στενά πλακόστρωτα μονοπάτια. Στη Χώρα, πέρα από την περιήγηση στα σοκάκια της και την υπέροχη θέα, υπάρχουν προσεγμένα παραδοσιακά καταστήματα, εστιατόρια και γραφικά μεζεδοπωλεία για να γευτείτε τοπικές λιχουδιές.

Το γραφικό και συνάμα τουριστικό λιμάνι της Πάτμου, η Σκάλα, αποτελεί τον τόπο άφιξης των επισκεπτών και τον μεγαλύτερο οικισμό του νησιού. Το γοητευτικό χωριό είναι επίσης το εμπορικό κέντρο του νησιού με πολλά αξιοθέατα που αξίζει κανείς να επισκεφτεί.

Μερικές από τις πιο δημοφιλείς και όμορφες παραλίες της Πάτμου είναι το Λιβάδι, η Λάμπη και ο Κάμπος στη βόρεια πλευρά του νησιού, ενώ η Αλυκές, η Ψιλή Άμμος και η Πέτρα στη νότια πλευρά του νησιού.
Ο γραφικός κόλπος του Γροίκου αποτελεί ένα ακόμη αξιοθέατο του νησιού με φόντο το μικρό νησί Τραγονήσι, διάσημο για τη φυσική ομορφιά και τον εντυπωσιακό βράχο της Καλικατσού και έχει χαρακτηρισθεί από τον διεθνή οργανισμό «Most Beautiful Bays in the world» ως ένας από τους ωραιότερους κόλπους του κόσμου.

Πιστό καταφύγιο των διανοούμενων, η Πάτμος αποτελεί πηγή έμπνευσης των ανθρώπων της τέχνης και του πολιτισμού αλλά και σημείο συνάντησης διάσημων προσωπικοτήτων λόγω της πλούσιας ιστορίας και του ιδιαίτερου χαρακτήρα του νησιού.