3,5 ώρες περίπου

Απομακρυσμένα ξωκλήσια

Αυτή η εκδρομή απευθύνεται σε όσους επισκέπτες θέλουν να μυηθούν στην μυστηριακή και γαλήνια ατμόσφαιρα που κάνει την Πάτμο τόσο μοναδική. Θα περιηγηθείτε στις πιο μακρινές γωνιές του νησιού και θα επισκεφθείτε τρία παρεκκλήσια, βιώνοντας τη μυστικιστική αρμονία
του πνεύματος και της φύσης.

Ξεκινώντας από το λιμάνι της Σκάλας όπου ένα μίνι λεωφορείο θα μας οδηγήσει προς το νότιο τμήμα στην γραφική πράσινη κοιλάδα της Συκαμιάς. Εδώ θα δούμε ένα μικρό ξωκλήσι περιστοιχισμένο από πορτοκαλιές και φοίνικες. Είναι γνωστό ως ένα από τα παλαιότερα
ξωκλήσια του νησιού. Στο πλάι βρίσκεται μια μικρή κοιλότητα-σπηλιά, όπου λέγεται ότι ο Αγ. Ιωάννης βάφτιζε τους πιστούς. Η ατμόσφαιρα του τοπίου αλλά και του εσωτερικού του ξωκλησιού μαγεύει τις αισθήσεις.

Από εδώ θα κατευθυνθούμε στο βόρειο τμήμα του νησιού, περνώντας από το χωριό του Κάμπου και μέσα από τα πιο όμορφα ανέγγιχτα τοπία, φτάνουμε στην κοιλάδα των Καλογήρων (λιβάδι των Καλογήρων) στην βορειοδυτική ακτή. Εκεί ταξιδεύοντας πίσω στο χρόνο θα δούμε χωράφια να καλλιεργούνται με τις παραδοσιακές μεθόδους, ένα αλώνι, κοπάδια και μια παραλία με μικρές ψαρόβαρκες. Εδώ θα επισκεφτούμε το ερημητήριο και το παρεκκλήσι της Κοίμησης της Θεοτόκου, χτισμένο το 1798 και το σπίτι των Καλόγηρων Παρθένιου Παρθενιάδη (1798) και Αμφιλόχιου (1883).

Η επόμενη στάση μας θα είναι στο ξωκλήσι του Αγ. Νικόλαου (προστάτη των ναυτικών) σε μια διαδρομή 10 λεπτών προς το δυτικό τμήμα μέσα από ένα δυναμικό τραχύ και βραχώδες τοπίο. Εδώ θα ανακαλύψουμε θαυμάσιες νωπογραφίες και εικόνες βιβλικής θεματολογίας στους τοίχους και στις οροφές.

Η περιήγησή μας ολοκληρώνεται με δροσερά κεράσματα σε ένα τέλειο σκηνικό μέσα στην πιο γοητευτική και μυστικιστική ατμόσφαιρα του νησιού.