3,5 ώρες περίπου

Τα καλύτερα της Πάτμου

Αυτή η εκδρομή είναι για τους επισκέπτες που επιθυμούν να ζήσουν κάτι περισσότερο.

Ξεκινάει με την επίσκεψη στο Σπήλαιο της Αποκάλυψης, τον τόπο όπου γράφτηκε το βιβλίο της Αποκάλυψης, το τελευταίο της Καινής Διαθήκης. Το 95μ.Χ και κατά την περίοδο των διώξεων των Χριστιανών, ο Αγ. Ιωάννης εξορίστηκε από τον βυζαντινό αυτοκράτορα στο νησί της Πάτμου. Εκεί βίωσε το όραμα της Αποκάλυψης του Θεού στο μικρό αυτό σπήλαιο, σήμερα έναν από τους σημαντικότερους τόπους λατρείας των προσκυνητών απ' όλο τον κόσμο.

Αφήνοντας το Σπήλαιο κατευθυνόμαστε προς το μεσαιωνικό οικισμό της Χώρας, ψηλά στον λόφο, όπου μπορεί κανείς να φωτογραφίσει την πανοραμική θέα του νησιού που κόβει την ανάσα και να ανακαλύψει την εκπληκτική αρχιτεκτονική των σπιτιών που χρονολογούνται από τον 15ο έως τον 18ο αιώνα.

Στη Χώρα, την πρωτεύουσα του νησιού, βρίσκεται το Μοναστήρι του 11ου αιώνα, αφιερωμένο στον Αγ. Γιάννη τον Θεολόγο. Εδώ μπορεί κανείς να πάρει μια γεύση από τη μοναστική ζωή και να έρθει σε επαφή με τη ζωντανή ιστορία που μαρτυρούν τα υπέροχα εκκλησιαστικά τεχνουργήματα του μουσείου της Μονής. Ανάμεσα στους θησαυρούς του Μοναστηριού είναι και η προσωπογραφία του ιδρυτή της, Όσιου Χριστόδουλου και οι νωπογραφίες των θαυμάτων που επιτέλεσε ο Αγ. Ιωάννης, μεσαιωνικά χειρόγραφα του 6ου αιώνα, άμφια, ασημικά σκεύη και πολυάριθμες εικόνες συμπεριλαμβανομένου και ένα έργο που αποδίδεται στον Ελ Γκρέκο.

Από το Μοναστήρι συνεχίζουμε περπατώντας στα φιδωτά λιθόστρωτα στενά της Χώρας προς το Αρχοντικό Σημαντήρη. Εδώ θα ζήσουμε τη μοναδική εμπειρία να περιηγηθούμε στο εσωτερικό ενός παραδοσιακού πατινιώτικου σπιτιού ανακαλύπτοντας παλαιά έπιπλα, παραδοσιακά κεντήματα και πίνακες που συλλέχθηκαν από μέλη της οικογένειας Σημαντήρη εδώ και 8 γενεές.

Τέλος, πριν επιστρέψουμε στο λιμάνι της Σκάλας ολοκληρώνουμε την εκδρομή μας με μια βόλτα μέσα στη Χώρα χαζεύοντας τα υπαίθρια μαγαζάκια.