2,5 ώρες περίπου

Μοναστήρι Σπήλαιο

Το ιερό νησί της Πάτμου βρίσκεται στο βορειοδυτικό άκρο των Δωδεκανήσων, μεταξύ Ικαρίας και Λέρου. Μαγνητίζει τον επισκέπτη με την πρώτη ματιά εξαιτίας της άγριας αυθεντικής ομορφιάς του τοπίου, του γραφικού λιμανιού και του Μοναστηριού του Αγ. Ιωάννη που στέκει κυρίαρχο πάνω στο λόφο.

Αφήνοντας το λιμάνι της Σκάλας, παίρνει κανείς το δρόμο για την εντυπωσιακή Χώρα. Το Μοναστήρι του Αγ. Ιωάννη βρίσκεται καταμεσής των αστραφτερών λευκών σπιτιών του οικισμού της Χώρας, δημιουργώντας μια αντίθεση με τον υποβλητικό πέτρινο σκούρο όγκο του.

Χτίστηκε από τον ορθόδοξο μοναχό Χριστόδουλο στα 1088.

Περιβάλλεται από ψηλά και παχιά τείχη που καταλήγουν σε πολεμίστρες και έχει 8 συνολικά παρεκκλήσια. Το δάπεδο της αυλής είναι βοτσαλωτό και το εσωτερικό της πλαισιώνεται από αψίδες, όπου μπορεί κανείς να παρατηρήσει τις περίτεχνες νωπογραφίες πάνω από την είσοδο της εκκλησίας.

Το μουσείο της Μονής φιλοξενεί μια σπουδαία συλλογή από δισκοπότηρα, στέμματα και σταυρούς διακοσμημένα από πολύτιμους λίθους. Εκεί υπάρχουν επίσης παλιά χειρόγραφα που χρονολογούνται από το 1073, εικόνες και πίνακες θρησκευτικής τεχνοτροπίας, συμπεριλαμβανομένου και ενός αυθεντικού Ελ Γκρέκο. Πολλά από τα εκθέματα της βιβλιοθήκης , η οποία δυστυχώς δεν είναι ανοιχτή για τους επισκέπτες, μπορεί κανείς να τα θαυμάσει στο μουσείο.

Η επίσκεψη συνεχίζεται στο Σπήλαιο της Αποκάλυψης, το οποίο ολοκληρώθηκε κατά τον 17ο αιώνα και πήρε τη μορφή Μοναστηριού, χτισμένου γύρω από το Σπήλαιο, όπου ο Αγ. Ιωάννης έζησε για δυο χρόνια (95-97μ.Χ), όσο διήρκησε δηλαδή η γραφή του κειμένου της Αποκάλυψης. Στο εσωτερικό του Σπηλαίου, μπορεί κανείς να δει το σημείο που χρησιμοποιούσε ο Ιωάννης σαν μαξιλάρι όταν αναπαυόταν.