3,5 ώρες περίπου

Ιστορία και Τέχνη στην Πάτμο

Ο κεντρικός μας προορισμός είναι ο μεσαιωνικός οικισμός της Χώρας, η πρωτεύουσα του νησιού, η οποία βρίσκεται ψηλά στην κορυφή του λόφου έχοντας θέα το λιμάνι της Σκάλας. Από εδώ θα έχουμε την ευκαιρία να φωτογραφίσουμε την πανοραμική θέα που κόβει την ανάσα, να γνωρίσουμε για την ιστορία του νησιού και να ανακαλύψουμε την εκπληκτική αρχιτεκτονική των σπιτιών που χρονολογούνται από τον 15ο έως τον 18ο αιώνα.
Μετά από μια σύντομη βόλτα στα φιδωτά λιθόστρωτα της Χώρας, φτάνουμε στο Αρχοντικό Σημαντήρη. Εδώ θα ζήσουμε τη μοναδική εμπειρία να δούμε το εσωτερικό ενός παραδοσιακού πατινιώτικου σπιτιού καθώς και μοναδικά έπιπλα, κεντήματα και πίνακες, που συλλέχθηκαν από 8 γενεές της οικογένειας Σημαντήρη. Ακριβώς στην επόμενη γωνία βρίσκεται η γυναικεία Μονή της Ζωοδόχου Πηγής χτισμένη στα 1607. Στη μια πλευρά της βοτσαλωτής αυλής είναι το παρεκκλήσι, όπου θα ανακαλύψουμε στο εσωτερικό του μια σειρά από πρόσφατες αποκατεστημένες νωπογραφίες του 17ου αιώνα και τη διαχρονική τέχνη των εκκλησιαστικών εικόνων καθώς και ένα πανέμορφο ξυλόγλυπτο εικονοστάσιο. Στην άλλη πλευρά βρίσκεται ένα μικρό μαγαζάκι με είδη δώρων όπου μπορεί κανείς να αγοράσει χειροποίητα δώρα φτιαγμένα από τις μοναχές.
Συνεχίζοντας με τα πόδια στα ατμοσφαιρικά λαβυρινθώδη δρομάκια του οικισμού και περνώντας από το Μοναστήρι κατευθυνόμαστε στο Αρχοντικό Νικολαΐδη. Αυτό το ιστορικό μέγαρο αποκαταστάθηκε πρόσφατα υπό την επίβλεψη του Υπουργείου Πολιτισμού με σκοπό την προστασία βυζαντινών οικημάτων. Μετά τον 15 ο αιώνα η Πάτμος βίωσε μια αναζωογονητική εισροή από ευκατάστατους ιδιοκτήτες πλοίων και εμπόρων, που έχτισαν μεγάλα πολυτελή αρχοντικά, επιδεικνύοντας πλούτο και δύναμη, προστατεύοντας έτσι και
τους κατοίκους από τις πολυάριθμες πειρατικές επιδρομές.
Το Αρχοντικό Νικολαΐδη, χτισμένο τον 17ο αιώνα αποτελεί ένα θαυμάσιο παράδειγμα αυτών των μεγάρων, ένα εξαιρετικό οίκημα όπου μπορεί κανείς να δει όχι μόνο τον τρόπο ζωής των Πατμίων αλλά και μια ευρεία συλλογή από αρχαιολογικά ευρήματα. Στο ισόγειο βλέπουμε τις αποθήκες τροφίμων, την κουζίνα με τον αρχικό αυθεντικό φούρνο, στέρνες για τη συλλογή του βρόχινου νερού καθώς και το ιδιωτικό παρεκκλήσι του αρχοντικού, αφιερωμένο στον Αγ. Νικόλαο. Τρεις σκάλες οδηγούν στον 2ο όροφο, όπου βλέπουμε τις βεράντες, το κεντρικό καθιστικό και τους χώρους υπνοδωματίων καθώς και έναν εκπληκτικό αμπάταρο (ένα ξέχωρο ξύλινο διαχωριστικό-αποθηκευτικό χώρο), διακοσμημένος με παραδοσιακές λαογραφικές εικόνες. Ο αμπάταρος θεωρείται ένα από τα σύμβολα ένδειξης πλούτου της εποχής.
Πριν επιστρέψουμε στο λιμάνι της Σκάλας ολοκληρώνουμε την περιήγησή μας με δροσερά κεράσματα σε ένα πολύ όμορφο περιβάλλον με υπέροχη θέα. Υπάρχει επίσης η δυνατότητα για μια σύντομη βόλτα για δώρα στα μαγαζιά της Χώρας.