Εστιατόριο Apocalypsis

Γευστικές παραισθήσεις

Ασβεστωμένες πέτρινες κολώνες που πάνω τους στηρίζεται το λευκό ξύλινο σκέπαστρο. Ανάμεσα τους, μεγάλα κεριά μέσα σε γυάλες, ακουμπισμένα στις χαμηλές πεζούλες, δημιουργούν μια μυστικιστική ατμόσφαιρα. Τρεις πρασινωπές ελιές, φυτεμένες σε λευκές γλάστρες, συνομιλούν με τα αρμυρίκια της παραλίας. Κοιτώντας το φεγγάρι, που λούζει με φως τον κόλπο του Γροίκου, ακούς τον παφλασμό των κυμάτων. Το βραδινό αεράκι σε δροσίζει την ώρα που εσύ, ξεμυαλισμένος από την απλότητα του τοπίου, προσπαθείς να παραγγείλεις. Το «Apocalypsis» δεν είναι ένα συνηθισμένο εστιατόριο. Όταν το επισκεφτείς, έχεις την εντύπωση ότι είσαι καλεσμένος ενός φίλου σου, ο οποίος έχει εξοχικό στο πιο μαγικό μέρος του κόσμου.

To μενού του μοιάζει με καλοκαιρινή βόλτα στην Ελλάδα. Ο σεφ, σαν έμπειρος καπετάνιος που γνωρίζει τα πιο ωραία μέρη για βουτιές, μας ξεναγεί σε έναν κρυμμένο κόσμο γεύσεων ο οποίος συνδυάζει αρμονικά ελληνική δημιουργική κουζίνα με Ιαπωνικές γεύσεις. Επαναφέρει στο προσκήνιο παραμελημένες συνταγές, απελευθερώνει εκρηκτικές μυρωδιές και προτείνει με δυναμισμό πιάτα που μελλοντικά θα αποτελέσουν τη ραχοκοκαλιά της ελληνικής δημιουργικής κουζίνας.

Φυσικά, καθοριστικό ρόλο στην ποιότητα του νοικοκυρεμένου καταλόγου, με τις μετρημένες επιλογές και τα ευρηματικά γευστικά παντρέματα, παίζουν η εποχικότητα των ζαρζαβατικών και η φρεσκάδα της πρώτης ύλης. Τα ψάρια και τα θαλασσινά, εκτός από τα ντόπια, προέρχονται κυρίως από τη Λέρο και την Κάλυμνο, ενώ τα διαλεχτά κρέατα από πρότυπες Μακεδονικές φάρμες. Μυστικό της γνήσιας νοστιμάδας των πιάτων είναι η επιμονή του σεφ να αποφεύγει τα μπαχαρικά. Αντιθέτως, ακολουθώντας τις συνταγές των αρχαίων προγόνων του, προτιμάει μανιωδώς τα ευεργετικά βότανα, τα οποία προμηθεύεται είτε από τον κήπο του ξενοδοχείου είτε από γειτονικούς μπαχτσέδες. Η ρίγανη, η λεβάντα, το δενδρολίβανο, ο μάραθος, η μέντα και ο δυόσμος έχουν την τιμητική τους, προσδίδοντας μια αυθεντικά φυσική γεύση στο φαγητό.

Κρατήσεις