Εστιατόριο Apocalypsis

Αναβιώνοντας Δωδεκανησιακές συνταγές

Ασβεστωμένες πέτρινες κολώνες που πάνω τους στηρίζεται το λευκό ξύλινο σκέπαστρο. Ανάμεσα τους, μεγάλα κεριά μέσα σε γυάλες, ακουμπισμένα στις χαμηλές πεζούλες, δημιουργούν μια μυστικιστική ατμόσφαιρα. Τρεις πρασινωπές ελιές, φυτεμένες σε λευκές γλάστρες, συνομιλούν με τα αρμυρίκια της παραλίας. Κοιτώντας το φεγγάρι, που λούζει με φως τον κόλπο του Γροίκου, ακούς τον παφλασμό των κυμάτων. Το βραδινό αεράκι σε δροσίζει την ώρα που εσύ, ξεμυαλισμένος από την απλότητα του τοπίου, προσπαθείς να παραγγείλεις. Το «Apocalypsis» δεν είναι ένα συνηθισμένο εστιατόριο. Όταν το επισκεφτείς, έχεις την εντύπωση ότι είσαι καλεσμένος ενός φίλου σου, ο οποίος έχει εξοχικό στο πιο μαγικό μέρος του κόσμου.

Καθόλου τυχαία δεν θεωρείται η απόφαση του σεφ Χρήστου Ξεραξούδη να εμπλουτίσει το νέο μενού του εστιατορίου «Apocalypis» με εναλλακτικές εκδοχές Δωδεκανησιακών συνταγών. Για τον ίδιο, η ανάδειξη της γνήσιας ελληνικής κουζίνας χρησιμοποιώντας αγνά υλικά από τον τόπο σου, αποτελεί πλέον τον κορμό της φιλοσοφίας του. Φέτος, προσφέρει ένα μενού με ραχοκοκαλιά τα γνήσια ελληνικά προϊόντα, δηλαδή υψηλής ποιότητας πρώτη ύλη, δημιουργώντας γευστικές προτάσεις που επιτυγχάνουν την αναβίωση παλιών συνταγών από τα Δωδεκάνησα και τα τριγύρω νησιά. Το ψητό αρνάκι σε χαμηλή θερμοκρασία με κρούστα βοτάνων, ξινό τραχανά, μυζήθρα και ντοματίνια κονφί, οι κεμμυδοντολμάδες Σύρου με χοιρινό πρασοσέλινο, πουρέ σελινόριζας και μαλλιά αγγέλου και το χοιρινό της Κω με μάγουλα μαύρου χοίρου, πλιγούρι και τραγανά ρεβίθια, αποτελούν τρεις εναλλακτικές εκδοχές πατροπαράδοτων νησιωτικών συνταγών. Από την άλλη, η σφυρίδα με υφές αγκινάρας αποτελεί ένα χαρακτηριστικό δείγμα των τεχνικών του, παρουσιάζοντας έτσι όχι μόνο την ολοκληρωμένη πλέον μαγειρική του ταυτότητα αλλά και ισορροπημένους γευστικούς συνδυασμούς.

Καθοριστικό ρόλο στην ποιότητα του νοικοκυρεμένου καταλόγου, με τις μετρημένες επιλογές και τα ευρηματικά γευστικά παντρέματα, παίζουν η εποχικότητα των ζαρζαβατικών και η φρεσκάδα της πρώτης ύλης. Τα ψάρια και τα θαλασσινά, εκτός από τα ντόπια, προέρχονται κυρίως από τη Λέρο και την Κάλυμνο, ενώ τα διαλεχτά κρέατα από πρότυπες Μακεδονικές φάρμες. Μυστικό της γνήσιας νοστιμάδας των πιάτων είναι η επιμονή του σεφ να αποφεύγει τα μπαχαρικά. Αντιθέτως, ακολουθώντας τις συνταγές των αρχαίων προγόνων του, προτιμάει μανιωδώς τα ευεργετικά βότανα, τα οποία προμηθεύεται είτε από τον κήπο του ξενοδοχείου είτε από γειτονικούς μπαχτσέδες. Η ρίγανη, η λεβάντα, το δενδρολίβανο, ο μάραθος, η μέντα και ο δυόσμος έχουν την τιμητική τους, προσδίδοντας μια αυθεντικά φυσική γεύση στο φαγητό.

Κρατήσεις