Πάτμος

Αιγαιοπελαγίτικη αρχοντιά

Φθάνοντας στο λιμάνι της Πάτμου, στη Σκάλα, δύσκολα φαντάζεται κανείς αυτό που πραγματικά θα συναντήσει. Ελάχιστα στοιχεία παραπέμπουν στη μυστήρια αύρα του νησιού και σχεδόν τίποτα δε θυμίζει θρησκευτικό προορισμό.

Ένα γνήσιο νησί του Αιγαίου με ιταλικά στοιχεία, παλιά σπίτια σκεπασμένα από «πεταλόχωμα» και αυλές γεμάτες λουλούδια. Η Σκάλα, όπου φθάνουν όλα τα πλοία της γραμμής, είναι το μοναδικό εμπορικό λιμάνι της Πάτμου, ενώ αξίζει να επισκεφθείτε τα ερείπια της Ακρόπολης και το σημείο όπου ο Άγιος Ιωάννης βάπτιζε τους Χριστιανούς. Η γραφική Χώρα, όπου δεσπόζει επιβλητικά η Μονή του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου, αποτελεί παραδοσιακό οικισμό και χαρακτηρίζεται από στενά σοκάκια και μυστηριακές στοές.
Η σύγχρονη ανάπτυξη άφησε ανέγγιχτη την αρχιτεκτονική παράδοση των δύο κύριων οικισμών της Πάτμου (της Χώρας και της Σκάλας), προσδίδοντας στο νησί τη γνήσια ελληνική του ταυτότητα. Αυτός είναι ένας από τους κύριους λόγους που την καθιστά εκλεκτό προορισμό για εγχώριους αλλά και ξένους επισκέπτες
Ένα νησί διαφορετικό από τα άλλα, όχι μόνο για την πλούσια θρησκευτική ιστορία του αλλά και για το φυσικό του περιβάλλον. Είναι βραχώδες, ηφαιστειογενές και απότομο, με ψηλότερη κορυφή τον Προφήτη Ηλία στα 269 μέτρα που βρίσκεται νότια της Χώρας. Η Πάτμος συχνά χαρακτηρίζεται ως τα «Ιεροσόλυμα της Μεσογείου», καθώς αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα θρησκευτικά κέντρα του Χριστιανισμού.
Ένας πραγματικά άγιος τόπος, που συνδυάζει άγρια ομορφιά, αυθεντική ελληνικότητα και μεσαιωνικά στοιχεία, αφού ο οικισμός της Χώρας -ο σημαντικότερος στο νησί- βρίσκεται κάτω από τη Μονή του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου και απλώνεται κάτω από το μοναστήρι όπως οι ρίζες ενός δέντρου. Τα περισσότερα σπίτια της Χώρας είναι διώροφα, «ανωκάτωγα» όπως τα ονομάζουν οι παλιοί.
«Γαλατσωμένα» καπετανόσπιτα και ασβεστωμένα αρχοντικά στέκονται εδώ και χρόνια στις πλαγιές του λόφου. Κατάλευκα πεζούλια, δροσερές στοές, μυστηριακά περάσματα με στενά σκαλιά, δώματα σκεπασμένα από πλακάκια, αυλές με γεράνια και γιασεμιά, «φαλτσογωνιές» και ένα εκτυφλωτικό λευκό με φόντο το γαλάζιο του Αιγαίου.
Η μαγεία έρχεται ξαφνικά εκεί που το γαλάζιο του ουρανού και του Αιγαίου ξετρυπώνουν ανάμεσα στα ολόλευκα σπίτια. Μια μυστήρια σιωπή απλώνεται μόνιμα σαν ήχος κι αποπνέει την επιβλητική αρχοντιά της Χώρας.
Αυτά τα αμέτρητα στενά καλντερίμια που σε βγάζουν όπου εκείνα θέλουν, συνθέτουν έναν παραδοσιακό λευκό λαβύρινθο και οδηγούν σε δύο κεντρικές πλατείες: την κεντρική πλατεία της Χώρας, ένα αληθινό μπαλκόνι με θέα το Αιγαίο πέλαγος και την πλατεία του Δημαρχείου, όπου πραγματοποιείται η φημισμένη τελετή του Νιπτήρος τη Μεγάλη Πέμπτη.
Η Χώρα, λόγω της ιστορίας, της οικιστικής δόμησης και αρχιτεκτονικής της αποτελεί πόλο έλξης επωνύμων και διανοούμενων προσωπικοτήτων. Άνθρωποι της τέχνης και του πολιτισμού βρίσκονται σε κάθε γωνιά της, σαν ένα υπόγειο ρεύμα πολιτισμού, διατηρώντας έντονα τα πολιτιστικά της δρώμενα και εμπλουτίζοντας τον εκλεκτό αλλά τόσο ιδιαίτερο χαρακτήρα της. Για αυτούς και άλλους τόσους λόγους, η Χώρα θεωρείται μία από τις ακριβότερες περιοχές της Ευρώπης.
Οι άλλοι δυο οικισμοί του νησιού είναι ο Γρoίκος και ο Κάμπος. Ο Κάμπος βρίσκεται στο βόρειο τμήμα της Πάτμου, αποτελεί κυρίως γεωργικό οικισμό και διαθέτει οργανωμένες και ελεύθερες παραλίες. Τέλος, ο Γροίκος, απέχει περίπου 4,5 χμ από τη Σκάλα και χαρακτηρίζεται για τη φυσική ομορφιά του, τις γραφικές παραλίες και το χαριτωμένο του μόλο, όπου δένουν καΐκια και σκάφη.
Μοιραστείτε αυτή τη σελίδα με φίλους

Κρατήσεις