Πάτμος

Αιγαιοπελαγίτικη αρχοντιά

Φθάνοντας στο λιμάνι της Πάτμου, τη Σκάλα, δύσκολα φαντάζεται κανείς αυτό που πραγματικά θα συναντήσει. Ελάχιστα στοιχεία παραπέμπουν στη μυστήρια αύρα του νησιού και σχεδόν τίποτα δε θυμίζει θρησκευτικό προορισμό.

Ένα γνήσιο νησί του Αιγαίου με ιταλικά στοιχεία, παλιά σπίτια σκεπασμένα από «πεταλόχωμα» και αυλές γεμάτες λουλούδια. Η Σκάλα, όπου φθάνουν όλα τα πλοία της γραμμής, είναι το μοναδικό εμπορικό λιμάνι της Πάτμου, ενώ αξίζει να επισκεφθείτε τα ερείπια της Ακρόπολης και το σημείο όπου ο Άγιος Ιωάννης βάπτιζε τους Χριστιανούς. Η γραφική Χώρα, όπου δεσπόζει επιβλητικά η Μονή του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου, αποτελεί παραδοσιακό οικισμό και χαρακτηρίζεται από στενά σοκάκια και μυστηριακές στοές.
Η σύγχρονη ανάπτυξη άφησε ανέγγιχτη την αρχιτεκτονική παράδοση των δύο κύριων οικισμών της Πάτμου (της Χώρας και της Σκάλας), προσδίδοντας στο νησί μία γνήσια ελληνική ταυτότητα. Αυτός είναι ένας από τους κύριους λόγους που την καθιστά εκλεκτό προορισμό για εγχώριους αλλά και ξένους επισκέπτες
Ένα νησί διαφορετικό από τα άλλα, όχι μόνο για την πλούσια θρησκευτική ιστορία του αλλά και για το φυσικό του περιβάλλον. Είναι βραχώδες, ηφαιστειογενές και απότομο, με ψηλότερη κορυφή τον Προφήτη Ηλία στα 269 μέτρα που βρίσκεται νότια της Χώρας. Η Πάτμος συχνά χαρακτηρίζεται ως τα «Ιεροσόλυμα της Μεσογείου», καθώς αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα θρησκευτικά κέντρα του Χριστιανισμού.
Ένας αληθινά άγιος τόπος, που συνδυάζει άγρια ομορφιά, αυθεντική ελληνικότητα αλλά και μεσαιωνικά στοιχεία, αφού ο οικισμός της Χώρας, ο σημαντικότερος στο νησί, βρίσκεται κάτω από τη Μονή του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου και απλώνεται σα ρίζες δέντρου κάτω από το μοναστήρι. Τα περισσότερα σπίτια της Χώρας είναι διώροφα, «ανωκάτωγα» όπως τα ονομάζουν οι παλιοί.
«Γαλατσωμένα» καπετανόσπιτα και ασβεστωμένα μικρόσπιτα σκαρφαλώνουν τις πλαγιές του λόφου. Συναντάτε παντού κατάλευκα πεζούλια, δροσερές στοές, μυστηριακά περάσματα με στενά σκαλιά, δώματα σκεπασμένα από πλακάκια, αυλές με γεράνια και γιασεμιά, «φαλτσογωνιές» και ένα εκτυφλωτικό λευκό με γαλάζιο τοπίο, να δημιουργεί μια καλοκαιρινή αίσθηση.
Η μαγεία έρχεται εκεί που ξετρυπώνει ανάμεσα στα ολόλευκα σπίτια, απροσδόκητα, το γαλάζιο του ουρανού και του Αιγαίου. Η μυστήρια σιωπή που απλώνεται μόνιμα σαν ήχος, αποπνέει μια επιβλητική αρχοντιά.
Αυτά τα αμέτρητα στενά καλντερίμια, που σε βγάζουν όπου εκείνα θέλουν, συνθέτουν έναν παραδοσιακό λευκό λαβύρινθο και οδηγούν σε δύο κεντρικές πλατείες: την κεντρική πλατεία της Χώρας, ένα αληθινό μπαλκόνι με θέα το Αιγαίο πέλαγος και την πλατεία του Δημαρχείου, όπου πραγματοποιείται η φημισμένη τελετή του Νιπτήρος τη Μεγάλη Πέμπτη.
Η Χώρα, λόγω της ιστορίας, της οικιστικής δόμησης και αρχιτεκτονικής της, αποτελεί πόλο έλξης επωνύμων και μη προσωπικοτήτων. Άνθρωποι της τέχνης και του πολιτισμού βρίσκονται σε κάθε γωνιά της, σαν ένα υπόγειο ρεύμα πολιτισμού, διατηρώντας έντονα ταπολιτιστικά δρώμενα της Πάτμου και εμπλουτίζοντας τον εκλεκτό αλλά τόσο ιδιαίτερο χαρακτήρα της. Για αυτούς και άλλους αμέτρητους λόγους, η Χώρα θεωρείται μία από τις ακριβότερες περιοχές της Ευρώπης.
Οι άλλοι δυο οικισμοί του νησιού είναι ο Γρoίκος και ο Κάμπος. Ο Κάμπος βρίσκεται στο βόρειο τμήμα της Πάτμου, αποτελεί κυρίως γεωργικό οικισμό και διαθέτει οργανωμένες ή μη παραλίες. Τέλος, ο Γροίκος, απέχει περίπου 4,5 χμ από τη Σκάλα και χαρακτηρίζεται για τη φυσική ομορφιά του, τις γραφικές παραλίες και το χαριτωμένο μόλο όπου δένουν καΐκια και σκάφη.
Μοιραστείτε αυτή τη σελίδα με φίλους

Κρατήσεις